GA-modellen har uppdaterats och kommer framöver att vara en del av en övergripande anställningsbarhetsmodell (REDO). Uppdateringen togs fram under hösten 2023 utifrån ny forskning och litteratur på området samt tio års praktisk tillämpning inom olika verksamheter och målgrupper.

Mer information om vår anställningsbarhet modell.  Fyra grupper av faktorer påverkar individens möjlighet till arbete

Modellens bakgrund.

Det utgår från ett EU-projekt i Västernorrland, med syftet att utveckla metoder och verktyg för att öka anställningsbarheten hos dem som kan arbeta men som har hamnat utanför arbetsmarknaden. Ett av projektets uppdrag var at utreda begreppet anställningsbarhet och utveckla ett instrument för bedömning och progressionsmätning. Rolf Dalin, lärare i statistik för vetenskapligt arbete på Mittuniversitetet och forskare på FoU – Västernorrland och jag beteendevetare och personalvetare med lång erfarenhet av arbete med långtidsarbetslösa genomförde detta uppdrag.

Praktikdriven forskning

Praktikdriven forskning/interactive research

Vi genomgick svensk och internationell litteratur samt befintlig forskning inom området. Vi fann bl a att det fanns en relevant skillnad mellan generell anställningsbarhet och något som vi kallar för ”grundläggande anställningsbarhet” numera känd som GA.  Ett behov av att reda ut begreppsförvirring bakom dessa termer uppstod. Det ledde till att vi bestämde oss för att lägga fram en definition på vad grundläggande anställningsbarhet innebar.

Utifrån en mer organiserad begreppsbildning om området tog vi oss an utmaningen att utveckla ett mätinstrument för denna grundläggande anställningsbarhet.

Utvecklingsarbetet bestod i sin första fas av en omfattade inventering av faktorer och dimensioner som forskningsvärlden ansåg anställningsbarhet bestod av.

Rolf Dalin

Rolf Dalin. Härnösand, 2012.

Vi gjorde en kartläggning av faktorer som hörde till det grundläggande i anställningsbarheten och utifrån ett psykosocialt teoretiskt ramverk om begreppet konstruerade vi den första versionen av mätinstrumentet som vi kallade för Återkopplingsinstrumet för grundläggande anställningsbarhet. Det finns två varianter av instrumentet. Ett avsett för extern bedömning och en för självskattning. 

En granskning genom en enkätundersökning i vilken deltog ett urval av länets jobbcoacher, arbetskonsulenter, arbetsförmedlare, FK-handläggare och yrkesvägledare genomfördes. Signifikativa justeringar gjordes i mätinstrumentet utifrån undersökningens resultat. Västernorrlands kommuner valdes som test-kommuner för att prova instrumentet under en viss tidsperiod. Efter testtiden träffades coacher från dessa kommuner för att utvärdera instrumentets användning i den verkliga verksamheten. Coacherna var mycket positivt inställda och en hel del justeringar föreslogs. Efter dessa justeringar instrumentet implementerades i alla kommuner som ingick i projektet.

Vi inledde en produktiv dialog med Erik Berntson docent vid Pyskologiska institutionen på SU. Hans forskning om anställningsbarhet har haft stor påverkan på hur vi resonerade när vi myntade begreppet GA. Vidare har hans synpunkter bidragit till utvecklingen av återkopplingsinstrumentet.

Carlos Cerna. Sundsvall, 2011.

Sedan 2010 flera utbildningstillfällen i GA-modellen anordnades och implementerades i alla kommuner som deltog i projektet och i andra verksamheter i olika delar av landet.  De senaste åren har modellen tillämpas i 40 olika organisationer. 

Tanken med denna blogg är att sprida modellen så att de som jobbar med anställningsbarhetsfrågor kan ta del av det.

Carlos Cerna.
Beteendevetare/personalvetare.

Kontakta oss:

E-post: carlos.cerna@skillup.se

Mobil: 073-678 99 42