Återkopplingsinstrument för grundläggande anställningsbarhet version 2.0

Nu är begreppet grundläggande anställningsbarhet definierat för dig som arbetar som handledare eller coach! Till begreppet hör ett unikt återkopplingsinstrument som stödjer dig i ditt arbete med din målgrupp. Grundläggande anställningsbarhet definieras som ”grundförutsättningarna som gör att en individ har förmågan att bli en del av arbetsmarknaden och fungera produktivt på en arbetsplats.” Dessa förutsättningar ingår i GA-modellen, som består av fyra gruppfaktorer som påverkar individens möjligheter till arbete.

Återkopplingsinstrumentet för bedömning och progressionsmätning, skapat utifrån definitionen, är flexibelt och kan användas i olika verksamheter. Det är särskilt användbart i arbetsliknande situationer som t.ex. praktik och är avsett för att bedöma individens utveckling inom GA. Genom att bedöma individens GA kan utvecklingsområden identifieras, och individen kan ges återkoppling som stöd för självinsikt och motivation att förbättra sin anställningsbarhet.

När det används korrekt säkerställer återkopplingsinstrumentet att individens GA förbättras genom att lämpliga resurser i form av insatser och aktiviteter används för att stödja individen. Det finns två versioner: en för arbetsplatsens tillämpning och en för individens självskattning. Den första ger deltagaren återkoppling ur arbetsgivarens perspektiv vid olika tillfällen och arbetsplatser, vilket också erbjuder ett strukturerat sätt att ge feedback och följa individens utveckling. Bedömningen sker objektivt och baseras på faktiska iakttagelser.

Vi har tillsammans med arbetsgivare och handledare/coacher utvecklat detta kraftfulla verktyg, som består av ett antal påståenden inom åtta olika centrala områden. Självskattningen ger individen möjlighet att reflektera över sin egen upplevelse av sina kompetenser och sitt agerande på en arbetsplats.

Konkret innebär återkopplingsinstrumentet för GA att individuella mål fastställs vid ett inledande trepartssamtal. Instrumentet fylls i löpande eller vid exempelvis trepartssamtal, och resultatet ligger till grund för individens fortsatta utveckling.

Instrumentet omfattar 8 områden och totalt 38 punkter med konkreta beteenden. 

Gör en online skattning om din GA utifrån din egen uppfattning här:

Klicka här!