En integrerad modell

Månad: november 2015

Linköpings stadsmission implementerar grundläggande anställningsbarhet modellen.

Stadsmissionen i Linköping driver bland annat second hand-butiker och ett socialt företag, ett café/restaurang, i centrala Linköping. I dessa verksamheter arbetar, praktiserar eller arbetstränar människor som deltar i olika arbetsmarknadsåtgärder. Stadsmissionen har nyligen börjat använda GA-modellen för att systematisera utvecklingsarbetet, med särskilt fokus på de psykosociala områden som modellen framhäver som särskilt utvecklingsbara.

Personalen som är involverad i detta uppdrag är mycket engagerad och intresserad av att prova ett arbetssätt som har visat sig ge positiva resultat. Vi önskar Stadsmissionen lycka till med deras arbete för en mer inkluderande arbetsmarknad.

KNUT-nätverket satsar på att implementera grundläggande anställningsbarhets tänkande i sina organisationer.

Nu alla kommuner som ingår i KNUT-nätverket; Södertälje, Sundbyberg, Nynäshamn och Salem implementerar GA-tänkandet i sina arbetsmarknadsinriktade verksamheter.

Nynashamnskommun.il41417

Den 16 april hölls en genomgång av GA-modellen för 18 konsulter vid Hagabergs Folkhögskola i Södertälje. Det var en nyfiken grupp som ställde många frågor och deltog i intressanta diskussioner. Detta markerade en lovande start på implementeringsprocessen. Det ser ut att bli en spännande vår och höst!

sundbybergs-stad anstallningsbarhet_01

Stockholms stad implementerar GA-modellen inom sina arbetsmarknadsinriktade verksamheter.

Våren 2015 inleddes implementeringen av GA-modellen inom Stockholms stad. Det är stadens Arbetsmarknadsförvaltning som leder processen, vilken beräknas pågå fram till mars 2016. Arbetskonsulenterna från de flesta stadsdelar inledde detta arbete med en utbildningsdag i modellen. Därefter kommer jag att handleda implementeringen genom regelbundna träffar med konsulenterna. På dessa träffar diskuteras många frågor som berör det praktiska arbetet med utveckling av anställningsbarhet. Det är lärorikt för oss alla att koppla samman det teoretiska med det praktiska arbetet.

foto_stad

Målsättningen är att göra arbetet på golvet mer strukturerat och systematiskt, snarare än strikt regelstyrt. Genom att tillämpa etablerade metoder och kunskap från beteendevetenskapen samt anställningsbarhetsforskningen kan vi alltid luta oss mot dessa ramverk. Att hantera det konkreta blir då mer en fråga om att välja strategier och använda olika verktyg. Nu har vi tillgång till dessa verktyg och redskap, som är särskilt utvecklade för utveckling av anställningsbarhet. Detta kommer inte bara att göra vårt arbete mer stimulerande, utan också mer effektivt och professionellt. C.C.

GA MODELL