psykologi

År 2008 träffade jag för första gången Erik Berntsson, dåvarande doktorand vid Psykologiska institutionen på Stockholms universitet (SU). Min gamla lärare på institutionen, Ingemar Torbiörn, tipsade mig om honom och nämnde att Erik arbetade med en avhandling om just anställningsbarhet.

Vi hade en mycket givande diskussion om detta intressanta område, där Erik bidrog med insikter från sin forskning (han hade tidigare arbetat på det nedlagda Arbetslivsinstitutet) och jag från mina erfarenheter. Jag berättade om mitt uppdrag i EU-projektet Kvalitetstlab (2008-2011) och dess fokus på anställningsbarhet, och jag visade mina skisser för ”Grundläggande anställningsbarhetsmodellen” och ett bedömningsinstrument. Jag fick ta del av hans synpunkter, och han lovade att skicka ett exemplar av sin avhandling så snart den publicerades.

Sedan dess har vi hållit kontakten och träffats vid behov. Våra senaste diskussioner har fokuserat på instrumentets utveckling och arbetet med att färdigställa en manual för dess användning. Vi diskuterar också behovet av en större studie för att validera instrumentet, vilken kommer att genomföras under Eriks handledning.

Jag rekommenderar varmt att läsa Eriks avhandling, ”Employability Perceptions: Nature, Determinants, and Implications for Health and Well-Being”. Det är troligen det mest genomgripande arbetet om anställningsbarhet i Sverige, där han djupgående analyserar begreppet innan han riktar in sig på avhandlingens specifika fokus: individens upplevelse av sin anställningsbarhet och dess inverkan på hälsa och välbefinnande.

Erik Bernstton

Erik Berntsson. Psykolog. Har doktorerat i psykologi med ämnet Employability Perceptions. Är numera Docent och universitetslektor på Stockholms universitet.